Kaffeespezialitäten
2009.04.30. 06:13
Deutschland, Österreich, Schweiz
Deutschland
Eiskaffee – lehűtött kávé vaníliafagylalttal
Milchkaffee – 50% hosszú kávé, 50% tej
Mokka vagy Türkischer Kaffee – erős, édes feketekávé kávézaccal, kis kancsóban felszolgálva
Pharisäer – feketekávé rummal, tejszínhabbal, a tetején esetleg csokoládéreszelékkel
Rüdesheimer Kaffee – kávé, konyakkal flambírozva, tejszínhabbal, vaníliás cukorral, csokoládéreszelékkel
Schwat(t)en – gyenge kávé cukorral, 2 cl gabonapálinkával csészénként (észak-német specialitás)
Holzländer Rumkaffee (Thüringen) – kávé rummal és cukorral
Dokkumer Kofje (Westfriesland) – kávé tejszínnel és egy kis Beerenburggal (gyógynövénylikőr)
Österreich
Almkaffee/Gebirgskaffee – kávé tojássárgájával, gyümölcspálinkával és tejszínhabbal
Biedermeier – kávé sárgabaracklikőrrel és tejszínhabbal
Großer Brauner – dupla mokka tejszínhabbal, nagy csészében felszolgálva
Kleiner Brauner – mokka tejjel, tejszínhabbal, kis csészében felszolgálva.
Doppelmokka – duplaerős mokka nagy csészében
Einspänner – nagy mokka füles pohárban, tejszínhabbal
Eiskaffee englischer Art – 1/3 rész kávé, 1/3 rész jég, 1/3 rész tejszínhab
Eiskaffee Wiener Art – tojássárgájából készült fagylalt, tejszín, kávé, tejszínhab
Fiaker – nagy mokka pohárban, sok cukorral és egy stampedli Sliwowitz vagy (Bécsben) rum
Franziskaner – világos Melange tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel
Gespritzter – feketekávé rummal vagy konyakkal
Granita di Caffé – finomra darabolt jég felöntve erős, cukrozott feketeávéval
Häferlkaffee – kávé bögrében (nem csészében!)
Intermezzo – kis mokka forró csokoládéval és kakaókrémmel elkeverve, tejszínhab
Kaffee Kirsch – kávé cseresznyepálinkával
Kaffee Obermeier – feketekávé, tetején hideg tejszínhabbal
Kaffee Verkehrt – 2/3 tej, 1/3 kávé
Kaisermelange – mokka tojássárgájával, mézzel, konyakkal
Kapuziner – feketekávé folyékony habtejszínnel
Katerkaffee – erős mokka, amelyet citromos cukordarabokkal édesítenek
Konsul – mokka kevés tejszínhabbal
Kosakenkaffee – kis mokka füles pohárban, vörösborral, vodkával és folyékony cukorral elkeverve
Maria Theresia – mokka narancslikőrrel
Marghiloman – mokka konyakkal
Mazagran – hideg, édes kávé jégdarabokkal, marasinóval vagy konyakkal
Melange – 1/2 kávé, 1/2 tej
Mokka gespritzt – mokka konyakkal vagy rummal
Othello – forró csokoládé eszpresszóval
Piccolo – kis feketekávé tejszínhabbal
Schale(rl) Braun – 1/2 kávé, 1/2 tej
Schale(rl) Gold – kávé, kávétejszín, kissé világosabb, mint az előbbi
Großer Schwarzer (Großer Mokka) – dupla mokka nagy csészében
Kleiner Schwarzer (Kleiner Mokka) – mokka kis csészében
Separee – a kávét és a tejet külön szolgálják fel
Sperbertürke – duplaerős, kockacukorral felfőzött „Türkischer”
Türkischer Kaffee passiert – török kávé, a kávézaccot átnyomkodják
Überstürzte Neumann – először a tejszínhabot teszik a csésze aljára, majd felöntik forró kávéval
Ungarischer Kaffee – erősen édesített kávé lehűtve, tejszínhabbal elkeverve, pohárban felszolgálva
Verlängerter – kétszeres vízmennyiséggel főzött kávé
Weißer mit Haut – világos Melange, amelyet forralt tejjel készítenek, így a tetején a tej „megbőrösödik”
Wiener Melange – Melange felgőzölt tejjel, pohárban
Zarenkaffee – erős eszpresszó, a tetején cukorral habosra kevert tojássárgájával
Schweiz
Café crème – eszpresszókávé
Café mélange – kávé tejszínhabbal
Luzerner Kafi, Kafi Luz, Kaffee Träsch – híg kávé pálinkával, cukorral, pohárban felszolgálva
Kaffee fertig – kávé, pálinka (többnyire cseresznye), pohárban felszolgálva
Schale – tejeskávé
Quelle: http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Kaffeespezialit%C3%A4ten
|